Çocuk, yuvaya başlarken 3 tip davranış modeli gösterir.

1. Ev dışında bulunmaya alışık olmayan, anne- baba veya onunla yakından ilgili başka birisine aşırı düşkün olan çocuklar yuvaya başladıkları ilk günlerde aşırı tepkili olabilirler.

2. Dış çevre ile rahat iletişim kuran, yeni ortamlarda bulunmaya alışık, meraklı ve dışa dönük çocuklar ise ilk günlerde büyük bir istekle yuvaya başlarlar, merak ve keşfetme duygusu bitince yuvaya gelme isteği azalabilir.

3. Hiçbir sorun yaşamadan yuvaya uyumlu bir şekilde başlayan ve uyumu devam ettiren çocuklar.

Önerilerimiz      

Çocuğunuzun anlattıklarını sabırla dinleyin. Yuva da herkesin onu çok sevdiğini ve her konuda öğretmenlerinin ona yardımcı olacağını söyleyin.

İlk günlerin heyecanını ve endişesini abartılı ve gerçek olmayan hikayelerle size yansıtabilir. Öğretmeni ile kuracağınız düzenli iletişim, doğruları öğrenmenizi sağlar.

Sabahları ayrılık sahnesini kısa tutun. Ona sevdiğinizi ve güvendiğinizi hissettirin.

“Yemeğini ben yedirip gideyim” veya “oynamanı görüp gideceğim” sözler sarfetmeyin.

Ağladığı zaman onun önünde kendi heyecan ve endişelerinizi belli etmeyin. Çocuğunuza karşı şefkatli, sevecen ama soğukkanlı ve kararlı olun.

İlk günler okula gelirken yanına sevdiği bir oyuncağı almasına izin vererek güven ve rahatlık hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Lütfen, çocuğunuzun okula devamını sağlama kararlılığını gösteriniz ve pes etmeyiniz.

Bazen aile çocuğuna kıyamadığından veya yaşının küçük olduğunu düşünerek, kendi duygularını çocuğa hissettirir. Siz kendinizi hazır hissetmeden çocuğunuzu yuvaya başlatmayın

Çocuğun anaokulunda oluşturduğu bir beceriyi anne-babaya gösterdiğinde (yaptığı bir resim, öğrendiği şarkı vb.) takdir edilerek, desteklenmelidir.

Çocuğun okula gitmesi tüm aile üyelerince desteklenmelidir

Anaokuluna düzenli olarak gitmesi sağlanmalı, ödün verilmemelidir.

Çocuk anaokuluna, ayrılırken daha fazla tepki verdiği ebeveyni tarafından bırakılmamasına dikkat edilmelidir.

Çocuğa baskıcı olmayan bir tutumla anaokuluna gitmesi gerektiği anlatılmalıdır.

Anaokuluna giden çocuk ilkokulda ve daha sonraki yaşamında daha uyumlu, girişken ve sosyal etkinliklerde daha başarılı bir birey olur.